Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

>

Фахівці розкрили недоліки "алкозамков" в автомобілі


Опубликованно 31.07.2020 02:22

Фахівці розкрили недоліки

Впровадження алкозамков стало обговорюваною новиною 29 липня, коли ЗМІ опублікували повідомлення про нараду Мінпромторгу з виробниками автомобільного обладнання, на якому обговорювалася концепція оснащення всіх продаваних у Росії нових автомобілів пристроями, що блокують запуск двигуна при наявності в видиху водія парів алкоголю. Як повідомляється, концепція повинна бути готова до кінця 2020 року, алкозамки будуть вітчизняного виробництва (їх вже випускає одна з фірм, які брали участь у нараді), вартість таких пристроїв складе від 25 до 120 тисяч рублів. Крім первинної покупки блокіратора разом з автомобілем, прилад потім доведеться щорічно перевіряти — за чий рахунок, не уточнюється, але цілком імовірно, що платити за це будуть автомобілісти.

Реакція автомобільного співтовариства виявилася передбачуваною і на рідкість одностайною: нічого такого не потрібно, це порожня і шкідлива розтрата грошей. «Щорічно в нетверезому вигляді попадається 1% від усіх автомобілістів країни, 99% водіїв їздять тверезими, - зазначає лідер автоправозащитного руху «Сині відерця» Петро Шкуматов. - Цей 1% треба ловити і карати. Чому 99% добропорядних автомобілістів повинні оплачувати диво-прилади, які потім ще і кожні півроку треба буде перевіряти, чому тверезі люди повинні за свій рахунок щодня доводити, що вони тверезі - я не розумію».

Уявімо, однак, що аргументи автомобілістів не були почуті (це легко допустити — особливо після показовою у своєму роді автокатастрофи, влаштованої Михайлом Єфремовим на початку липня). Зрештою, Євросоюз на це рішення вже погодився з 2022 року всі продавані в Європі автомобілі будуть мати захист від п'яного водія. А в Швеції подібні системи діють уже два десятиліття: там ними оснащують машини водіїв, затриманих за п'яну їзду, і вантажівки. Але, так чи інакше, на «броню» алкозамка вже є «снаряди»: російські автосервіси, як виявилося, вже знайомі з такими пристроями та вміють їх відключати.

- Немає такого замку в автомобілі, який було б неможливо відкрити або обійти, - міркує електрик-діагностик одного з великих сервісів, що працюють з шведськими вантажними автомобілями в Москві, вже знайомий з алкозамками. - Питання тільки в тому, наскільки дорого і наскільки «красиво» з технологічної точки зору це зробити. Варіантів кілька — є народні засоби обходу такої перевірки, є грубе втручання в схеми автомобіля, є рішення, які з боку не побачить ніхто, крім власника і кваліфікованого працівника сервісу.

Перший метод, яким можна обійти алкозамок — імітація «чистого» видиху. Оскільки вбудований в пристрій алкотестер зазвичай не вимірює концентрацію кисню і вуглекислого газу, на його вхід можна подати звичайний повітря — потрібно тільки забезпечити тиск. На це здатний майже будь-насос для м'ячів або надувних матраців з мінімальними доробками. До речі, навіть якщо просунуті системи найближчого майбутнього навчаться відрізняти повітря від видиху, залишиться найпростіший «соціальний» спосіб обману системи: попросити «дихнути» тверезого одного або перехожого. В теорії алкозамок можна поєднати з камерою, що ідентифікує особу водія — такий пристрій відсіче «допомога друга». Але ці пристрої поки ще занадто дорогі, щоб стати стандартом, зазначає діагност.

- Через кілька років експлуатації алкозамок починає глючити, - продовжує співрозмовник «МК». - І тут з ним можна розібратися дешево або красиво. Дешево — значить, ми обходимо алкотестер електричним способом. Важливі для запуску електричні ланцюги йдуть мимо приладу, як ніби його немає. Це можливо на старих моделях, самого початку 2000-х років. А на більш нових, де вся електрика йде через процесор за так званою CAN-шині і де просто виключити з ланцюга алкозамок не можна, доводиться робити «красиво» - тобто застосовувати чіп-тюнінг. Це не всі вміють, тому операція коштує грошей — особисто я беру близько 10 тисяч рублів. Але зате ніяких проблем на постах, прилад стоїть на місці, штатна проводка.

За подібним тюнінгом до російським майстрам звертаються навіть водії іноземних вантажівок, розповів майстер: в ЄС подібні маніпуляції криміналізовані, а «глючность» алкозамков з часом перетворюється в проблему (яку офицалы лікують довго і дорого). Якщо такі пристрої «пропишуться» на легкових авто, їх також можна буде обходити подібними способами — зауважимо, що практично всі продаються на вітчизняному ринку легкові авто, в тому числі нашої розробки, мають уже згадану CAN-шину, так що втручання в їх роботу потрібно високотехнологічне.

Залишається зауважити, що хибнопозитивні спрацьовування алкозамков (тобто блокування запалювання, навіть якщо людина за кермом тверезий) можуть, судячи з інструкції виробника цих пристроїв, статися, якщо електроніка «учує» запах парфумів, рідини для полоскання рота, деяких ліків. Щільно обідати перед тим, як дихати в пристрій, виробник теж не рекомендує: можливі збої і тут. А наступна спроба — не раніше, ніж через півгодини. Все це теж свідчить не на їх користь.

Антон Размахнин Заголовок в газеті: Машинам накажуть «зашиться» Опублікований в газеті "Московський комсомолець" №28324 від 30 липня 2020



Категория: Авто советы