Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

>

Фахівець розповів про ескпертизу джипа Єфремова


Опубликованно 14.07.2020 04:42

Фахівець розповів про ескпертизу джипа Єфремова

— Андрій, як проводиться автотехнічна експертиза після ДТП і на підставі чого вона дозволяє зробити чіткий висновок про те, хто є винуватцем?

— Головне, що потрібно з'ясувати, — причинно-наслідковий зв'язок між діями водія та наслідками. Причому цей зв'язок — основний. Простий приклад: машина їде по головній дорозі, у неї перевагу перед усіма. Раптом виїжджає з другорядної інший автомобіль або робить якийсь раптовий маневр — наприклад, починає розворот. Щоб піти від удару, водій першої машини різко повертає праворуч і в'їжджає в автобусну зупинку...

— В такій ситуації винні обидва, вірно?

— Ні. Винен той, хто в'їхав у зупинку. ПДР пропонують водієві уникнути аварійної ситуації прийняти всі необхідні заходи аж до повної зупинки транспортного засобу. Тобто він повинен був бити по гальмах — це єдине, що він був вправі зробити. А він повернув праворуч, хоча Правила дорожнього руху не дають водієві права здійснювати будь-які маневри, щоб уникнути аварії. Так що другий автомобіліст, який по ідеї змусив першого здійснити неочікуваний маневр, ніякої відповідальності за шкоду розбитої автобусній зупинці нести не буде. Прямий причинно-наслідкового зв'язку між його діями і розбитою зупинкою немає.

— Як проводяться експертизи після аварій? Машини відганяють на якийсь спеціальний полігон і там відтворюють обставини ДТП?

— Якщо в результаті ДТП загинула людина, машини потерпілого і винуватця отгоняются на одну спецстоянку. При більш легких аваріях буває, що автомобілі учасників виявляються на різних стоянках. Але це не якийсь особливий полігон — звичайна спецстоянка. Експерт дивиться пошкодження обох транспортних засобів. Порівнює фактичні дані з інформацією із схеми ДТП та свідчень учасників. Якщо треба, виїжджає на місце аварії. Іноді з моменту події до призначення експертизи проходить багато часу, фізичні сліди на місцевості зникають, стираються. Тоді робота ведеться по фотографіях з місця ДТП.

— Давайте пофантазуємо. Припустимо, що після такого страшного ДТП, що сталося вчора на Смоленській площі, винуватець раптом заявляє: «У мене відмовили гальма». Як це можна перевірити, якщо від машини залишилася лише купа металобрухту?

— В сучасних автомобілів, в тому числі і у джипа Михайла Єфремова, є «мізки», комп'ютерна начинка. Якщо на момент аварії були проблеми з гальмами, «мізки» покажуть відповідну несправність. Експерт це відразу побачить.

— А якщо винуватець скаже, що у нього щось трапилося з колесом, і з-за цього він втратив контроль над машиною?

— Тоді на дорозі повинні бути характерні сліди. Якщо колесо лопнуло, безслідно це не відбувається.

— У Михайла Єфремова — «Джип Гранд Черокі». Є у машин цієї марки якісь особливості? Знову ж таки в рамках фантазії, може, їх стабільно веде вліво?..

— Ні, взагалі ніяких особливостей у цих машин немає. Надійний, класичний американський позашляховик. Тобто нічого такого, що можна було б віднести до заводських конструктивним нюансів. Інша справа, якщо автомобіль отримав якісь дефекти в процесі експлуатації. Але за технічний стан машини повністю відповідає власник. Це джерело підвищеної небезпеки. Власник не може, бажаючи уникнути відповідальності за ДТП, сказати, що машину давно не чинили, тому вона вийшла з-під контролю...

— Є хоч найменша теоретична можливість для таких ситуацій, як у Єфремова, що винуватець уникне покарання?

— З точки зору автотехнічної експертизи, швидше за все, немає. Єдиний варіант тут — доводити, що водієві стало погано. Наприклад, стався серцевий напад.

Дивіться фоторепортаж по темі: Актор Михайло Єфремов влаштував п'яну ДТП, загинула людина: кадри з місця

21 фото

Тетяна Антонова Заголовок в газеті: Лопнула колесо не прокотить Опублікований в газеті "Московський комсомолець" №28283 від 10 червня 2020



Категория: Авто советы