Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

>

Фахівці розповіли, як провести машини на карантині


Опубликованно 12.07.2020 03:50

Фахівці розповіли, як провести машини на карантині

Почнемо з сезонної зміни коліс. Тут все, на щастя, досить просто: пару місяців по асфальту шиповані колеса витримають. «Ви згадайте, яка була зима, снігу теж не було, - каже власник тимчасово закритого шиномонтажу на Хорошевському шосе Арсен. - Так що колеса це витримають. А якщо гума — так звана «липучка», тобто без шипів, взагалі ніяких проблем. Ганяти на зимовій гумі не треба, а спокійно їздити — легко. А закінчиться карантин — можна під'їжджати і міняти колеса».

Власник іншого шиномонтажу, на південно-заході Москви, розповів також, що для постійних клієнтів, які замовляють не тільки зміну коліс, але і їх зберігання, нічого не зміниться: доплачувати за зайві пару місяців не доведеться. Тим більше що при замовленні такої послуги зимову гуму на літо також залишають шиномонтажу. Інше питання, що склади, де сервісмени зберігають сезонну гуму клієнтів, найчастіше їм не належать, і тоді у шиномонтажів може виникнути касовий розрив. Наскільки це серйозно — травень покаже, каже підприємець.

Друге питання — регулярне техобслуговування автомобілів (не плутати з державним техоглядом). Тут найважливіші і найбільш часті операції — заміна масла у двигуні, контроль стану підвіски, рульового управління і гальм, натяг приводних ременів. Все це проводять приблизно раз в 10 тисяч кілометрів (регламентна заміна масла в коробці передач, гальмівних дисків, охолоджувальної рідини та інші операції проводяться набагато рідше). Це означає, що одна — дві «зайвих» тисячі кілометрів, «накручені» за час карантину при регулярних поїздках на дачу і в магазин — порушують регламентні терміни обслуговування. Питання — які з цього можуть бути наслідки.

- Дві — три тисячі зайвих кілометрів, в принципі, сучасні машини проходять спокійно, це не «Волга», - розповідає Олексій Копосов, майстер «клубного» сервісу японських автомобілів. - З приводу масла пораджу ось що: ряд сучасних двигунів, як не дивно, «поджирают» масло, навіть коли повністю справні. Особливо якщо пробіг у них близько сотні тисяч кілометрів. І от якщо ви не маєте звички перевіряти перед виїздом рівень масла, то зараз час цю звичку завести: інакше вас в дорозі налякає загоревшаяся лампочка тиску. І доведеться думати, де купити масло і як його долити прямо в дорозі. Масляний щуп, як правило, знаходиться на видному місці, визначити рівень теж легко: виймаєте щуп, протираєте і знову опускаєте на місце, потім витягаєте і дивіться, де межа масляної плівки.

Перевіряти коштує, за словами Олексія, також рівень охолоджуючої рідини. А ось натяг приводних ременів (кондиціонера та інших агрегатів) видасть себе саме: якщо в сиру погоду при заводі двигуна чути вереск, то ремені ослабли. Яке масло і антифриз заливати в двигун, написано в інструкції до автомобіля, а ось натягнути ремінь, можливо, своїми силами не вдасться. Втім, і з визжащим ременем можна проїхати 1 — 2 тисячі кілометрів, важливо тільки не перевантажувати електричну частину машини.

Для нових автомобілів у техобслуговування є і юридичний аспект — від точного дотримання термінів ТО залежить продовження заводської гарантії. З тим, що машина наблизилася до порогу чергового ТО, а офіційний дилерський сервіс поки не працює — а їхати-то треба! - вже зіткнулися багато москвичів. «Враховуючи обставини, ми продовжуємо терміни регулярних ТО без наслідків для гарантії, - розповіли «МК» в одному з найбільших автосалонів Москви. - Наш сервіс зараз працює тільки для усунення гарантійних несправностей, регулярні ТО будуть продовжені після зняття режиму підвищеної готовності».

Втім — на даний момент автодилери обмежуються лише усними рекомендаціями та обіцянками. Що буде, якщо виникне дійсно великий гарантійний випадок — а на сучасних автомобілях іноді трапляється гарантійна, наприклад, заміна двигуна — достеменно поки що невідомо. Залишається сподіватися на порядність самих дилерів та представництв виробників. Яким у цьому році, як і всім, доводиться несолодко.

Антон Размахнин



Категория: Авто советы